! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Avantjazz

Gilbert Holmström

Konfrontation

Skivbolag: Moserobie
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 13 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En otroligt läcker lp-utgåva från Jonas Kullhammars oförtröttliga skivetikett Moserobie. Omslag, etiketter, tjock och stiligt guldfärgad vinyl. Allt andas kärlek till den musik som ryms i spåren.
Saxofonisten och kompositören Gilbert Holmström från Göteborg var en av de främsta inom svensk jazz på 1960-talet, vilket bevisats av en tidigare återutgivning på Moserobie. Kolla in Utan misstankar, debutalbumet från 1965 som finns släppt på lp men även på cd med tidigare outgivet bonusmaterial i form av den 20 minuter långa sviten Novotec, inspelad 1968 av Sveriges Radio.
Kompositionen Konfrontation täcker hela två lp-sidor där musikstycket fortsätter på baksidan. Allt är återigen inspelat av Sveriges Radio, den här gången i mars 1968 i Kronhusets Rikssal i Holmströms hemstad. Precis som titeln avslöjar är det en bökig, konfrontativ musik som strömmar ur högtalarna. Här finns paralleller till Archie Shepp, Ornette Coleman och Albert Ayler men tenorsaxofonisten tillika flöjtisten Holmström går sina egna vägar. ”Vägra”, ville datorn skriva som avslutning på förra meningen och det kan funka det med.
Blåsstyrkan åstadkoms av trumpetarna Enar Jonsson och Lars Löfstedt, trombonisterna Stig Ekelöf och Pider Åvall, samt barytonsaxofonisten Jan Forslund. Clas Fehling tar det allt annat än piano. I pannrummet eldar basisten Claes Wallin och batteristen Anders Söderling på och håller ångan uppe.
Konfrontation är ett välkommet vittnesbörd om ett bortglömt fall.

Annonser