! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Syditalienskt

Domo Emigrantes

Kolymbetra

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 27 maj 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Crêuza de mä är en cd från 1984 av den legendariske genovesiske vispoeten, sångaren och musikern Fabrizio De André. Det sägs att David Byrne ansett den vara en av 1980-talets tio mest viktiga skivor, och han och jag är helt överens. Det är en samling sånger som utspelar sig kring Medelhavet och är inspirerad av musik från länderna kring detta hav.
Jag kan tänka mig att äta upp min hatt om inte Domo Emigrantes har inspirerats av den skivan när de gjorde Kolymbetra, som har ungefär samma tema. Detta är aningen mer traditionellt – Fabrizios sånger var helt nyskrivna och hans arr mer moderna och med aningen fler instrument per sång, tror jag. Dessutom är centrum på Kolymbetra kring Sicilien, och sicilianskt låter det på exempelvis fina Li to trizzi, som jag tror delvis är en tarantella, samma med La marranzanu.
Pizzica di Torchiarolo är en snabb och svängig topplåt men resten är också genomgående bra och det är snygga arr och fin sång av samtliga. Tack och lov är frånvaron av italiensk popsångarheshet total precis som hos De André. Tyvärr framgår inte vem som sjunger vad, så jag kan inte berömma någon extra mycket, det får man leva med. Att räkna upp instrument tar för mycket plats här men slovakisk fujara som är en gigantisk övertonsflöjt, italienska säckpipan Zampogna och mungiga är mycket trevliga instrument i sådan här musik.

Annonser