! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orsalåtarnas rörblås

Kjell Leidhammar

Klarinett i Orsa

Skivbolag: Alwa
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 20 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Redan på sin första soloskiva gav Kjell Leidhammar klarinetten fritt spelrum i en mångsidig folklig repertoar. Han återkommer nu efter något år i en vass och renodlad fördjupning av de speciella låttraditionerna från Orsatrakterna, som delvis också fanns med på den förra skivan.

Den nya soloskivan rymmer en imponerande mängd av profilstarka Orsalåtar, kända för sin karaktäristiska form och fängslande slagkraftiga melodik. En Orsalåt slår lätt rot i sinnet och viker inte undan för det lättvindiga.

Som knuten till äldre spelmäns källor och konstfullhet med dess nödvändiga livsnärhet, suger Kjell Leidhammar personlig näring ur de äldre Orsaspelmännens tidiga 1900-tal. Redan då fanns i bygden en musikkår dominerad av blåsinstrument med en repertoar där även fiolspelmän hade hemhörighet. Bland annat spelade den mångmusikaliske legendaren Gössa Anders Andersson klarinett, fiol och flera instrument. En mängd duktiga spelmän fyller låthistoriken i Orsa och har bidragit till en osedvanlig utveckling av områdets folkliga musik. Genom sin skarpt ljudande stämma tillför klarinetten här en specifik klang i låtspelet. Den speltekniken innebär också inom folkmusiken att kunna fånga in något av fiolspelets förmåga att ge låten färg och att smycka låtarna på ett eget och personligt sätt. Som riksspelman har Kjell Leidhammar denna förmåga i sitt spel.

Annonser