! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nytolkningar Lira Gillar

Groupa

Kind of folk

Skivbolag: All Ice Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Groupa har alltid blandat traditionella låtar med egna kompositioner, ibland med övervikt åt det nyskrivna. Nu har de i stället nästan helt fokuserat på det förra, och på Kind of folk återfinns verkliga klassiker som O tysta ensamhet, Slängpolska från Barsebäck och Vi sålde våra hemman, bland många andra välkända melodier.
Men låtarnas ursprung spelar egentligen ingen roll, de låter omisskännligt Groupa ändå. Dessa improvisationens mästare tar som så ofta god tid på sig att komma fram till själva melodierna och låter dem föregås av sökande, luftiga fraser, samtidigt som de verkligen kan svänga något kopiöst när de vill det.
Slagverkaren Terje Isungset bygger i vanlig ordning upp sin helt egna ljudvärld, med mjukt mullrande bastrumma, klirrande stenar, rasslande cymbal och skramlande klockor, och Jonas Simonsons och Mats Edéns melodispel på flöjter respektive viola d’amore och hardingfela är också högst personligt. Flöjterna förvandlas emellanåt till rytmiska kompinstrument på Simonsons särpräglade vis, och violan står för borduner och gnisslande övertoner. Groupa är och förblir ett unikum, och Kind of folk uppfyller mina synnerligen höga förväntningar på detta briljanta band. En av årets bästa och mest egensinniga skivor!

Annonser