! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Trams och radikalitet i skönt dansant förening Lira Gillar

Cats & Dinosaurs

Kapitalismen är en dröm

Skivbolag: Pacaya Records
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 19 jun 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Göteborg!” är den första tanke som dyker upp när jag via Youtube ser och hör Pensionsvisa på vetenskaplig grund. För Göteborgstrams och radikalitet, det är swingorkestern Cats & Dinosaurs i ett nötskal. Se också det filmade demonstrationståget av plastdjur med ”Konsumera mer!”, med piano, banjo och sång i ragtimestil, skapad för att bemöta kritiken om vänstervridning. Den är från debut-cd:n Swing på barrikaderna (2016). Mycket riktigt handlar det om en göteborgsgrupp som började dansleka på ett känt lindy hop-ställe på Guldheden. Skivan Kapitalismen är en dröm går ut hårt med scener från ett nättrolls liv, om hataren som när han lämnar sin dator tar på sig kostym och putsar sina ord.
Filip Bagewitz sjunger och står för både texter och musik, ett geni skulle jag vilja säga, men nu måste jag lugna mig. Texterna kan vara ganska platta, men känslan verkar äkta. Kombinationen av gung och engagemang segrar.
Och vilken ensemble bakom sångaren! Pianisten och fågelvisslaren David Löfberg, Fia Forslund på vibrafon och marimba, Johan Bengtsson med sin banjo, kontrabasisten Tove Casén Nylander, den härliga blåssektionen med Christopher Ali Thorén och Johan Axelsson och min favorit Sofia Högstadius som lekfullt och virtuost trakterar både fioler och såg, som i den underbara Silver & guld.
Gäst på spår sju är Christoffer Johansson som med basröst ger tyngd åt Samtyckesblues, en kåt historia med roliga metaforer, men med löftet ”om du vill sluta säg bara till / när som helst / ge mig lite socker om du vill.” Det är också politik, om än av annat slag än i låten om skattefrihet i Panama, eller den uppfordrande Vakna!. Några textrader i Åsiktskorridoren är ett aktuellt inlägg som kunde vara riktat till göteborgska bokmässan: ”ska dom få tala till punkt / medan dom bygger sina murar? Ska vi vara toleranta / när dom låser in oss i burar?”.
Extra plus för omslagsteckningarna av serieskaparen Sara Granér. Texthäfte ingår självklart.

Annonser