! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finska fioler Lira Gillar

Kaustisen Purppuripelimannit

Juhlalaulu

Skivbolag: Kansanmusiikki-instituutti
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 5 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kaustisen Purppuripelimannit grundades efter andra världskriget för att främja kommunen Kaustbys fiolmusik. Musiken från mellersta Österbotten i Finland fick sedan en stark skjuts via 1960-talets tilltagande intresse för folkmusik. Snart förärades Kaustisen Purppuripelimannit med guldskivor och fick spela på festivaler som Ruisrock.
Någon rockifiering eller dylikt hörs det dock inga spår av. Det här är inte Räfven, Hedningarna eller så. Kärleken till traditionerna lyser igenom i allt Kaustisen Purppuripelimannit tar sig för, även i dagens upplaga av Kaustbys Purpurspelmän. Kvartetten behöver knappast skämmas för sig; det är inte DEN högröda nyansen som gruppnamnet syftar på.
Albumet Juhlalaulu serverar summa arton instrumentallåtar, framförda på två fioler, en tramporgel och en kontrabas. Polskor, marscher, bröllopsvalser. Vinande vemod möter vacker vårsol på stugans rustika trägolv. Låtmaterialet varvar nyskrivet med lätt moderniserade tolkningar av Kaustby-klassiker – en del hämtade från över sextio år gamla ep-utgåvor.
Janne Rauma på fiol är son till tidigare Purpurspelmannen Hannu Rauma och för på ett naturligt vis spelmanstraditionen vidare till en ny generation. På tramporgel och bas finner vi två herrar Uusitalo som även de är släkt med musikanter från tidigare upplagor. Fast det förefaller nästan vara fiolmannen Asko Hanhikoski som är den som mest rotad i uttrycket och nu komponerar flera låtar i samma anda. Kaustby har folkmusikutbildning på gymnasienivå, gruppen JPP har sitt ursprung i kommunen och där huserar sedan 1968 även den årliga Kaustby folkmusikfestival.

Annonser