! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Filmisk jazz

Gentlemen – The orginal jazz tracks

Jonas Kullhammar

Skivbolag: Moserobie/Plugged
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 29 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Regissören Mikael Marcimain har byggt en fabulös 1970-talsvärld i sin och Klas Östergrens filmatisering av kultboken Gentlemen. Tonträffen i rekonstruktionen av den lugubra lägenheten på Hornsgatan känns så nära exakthet man kan komma. Ändå saknar jag något av det lite gäckande, lätt uppkäftiga tonfall som ryms i Östergrens text och som David Denicks gestaltning av Henry Morgan har en del av.
Filmmusiken delas mellan Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar, som komponerat filmens jazzmusik. Kullhammar har det där tonfallet. Det och hans musikhistoriska, närmast encyklopediska, kunskap i kombination med sättet att alltid låta verkligheten ha ett tunt membran mot det karnevaliska, gör att hans arkeologiska nydaning av en sam-europeisk 1960-70-talsjazzdiskurs får en kärna av samtid.
Kullhammar har samlat ett gäng musiker, alla begåvade med en viss sorts självsväng: basisten Torbjörn Zetterberg, pianisten Calle Bagge, trumslagaren Johan Holmegard och trumpetaren Goran Kajfes. Bernt Rosengren adderar tyngd och stjärnljus och Mattias Ståhls vibrafon ger oss det vi glömt bort att vi saknat.
Jazzklubben Gazell som låg på Österlånggatan i Gamla Stan får sig en egen hardboplåt tillägnad. Här plockar Kullhammar fram själva essensen ur denna strömning, på samma sätt som han och Bernt Rosengren plockar fram den nordiska postboptonen i Danish blow.
En av skivans allra finaste stunder är Ballad for Bill, där Bernt Rosengren och Jonas Kullhammar låter vardagsgråvärlden kliva ur sig själv och bli något mycket rikare, större. Lyssna till fraset i Rosengrens tenor. Stunder som dessa sjunker texten undan och det ursprungliga anslaget mot tändplånet – filmmusiken – blir fullständigt ovidkommande.

Annonser