! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fiol

Jeppo Bygdespelmän

Jeppolåtar efter Viktor Andersson 1901-1974

Skivbolag: Svenska Litteratursällskapet i Finland
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jeppo ingår i den finska kommunen Nykarleby. Där tillverkas slipmaterial och vakuumförpackad förkokt potatis till storkök. Men där finns också en rik folkmusikalisk tradition. Viktor Andersson var stenarbetare, torpare – och storspelman som använde fiolen för att hugga ut traktens melodier ur urberget.
Jeppolåtar efter Viktor Andersson 1901-1974 spelades in 1981 och är sedan länge utgången i lp-formatet. Nu släpps skivan i cd-version i ett så troget utförande som är möjligt. Likt lp-utgåvan är cd-skivan förpackad som en utvikbar digihistoria. Inuti kan vi läsa om storspelmannen Viktor Andersson och mängder av fakta om de omgivande miljöerna, de andra spelmännen från trakten – ja, det är kort sagt uttömmande.
Jeppo Bygdespelmän förvaltar än i dag arvet efter Viktor Andersson, i cd-häftet hyllad som en ”centralgestalt i det folkliga musiklivet” som gick ur tiden för 42 år sedan. De har också fått efterföljare, som Jepokryddona. Finlands svenska folkmusikinstitut gör en sann kulturgärning när de gör den här musiken tillgänglig igen. Nästa gång kanske vi får höra Christine Julin-Häggman och de andra i Jepokryddona på en nyinspelad cd?

Annonser