! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ödmjuk virtuos

Gustav Lundgren, Jorge Rossy, Doug Weiss

Jazz vol 1

Skivbolag: Lundgren Music
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 19 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den skicklige och gränsöverskridande gitarristen Gustav Lundgren är främst känd för sitt musikaliska arbete i den romske virtuosen Django Reinhardts efterföljd. Förutom denna ”gypsy swing” har Lundgren spelat också spanskinfluerad jazz och brasilianskt, och så spelar han med Stockholm Swing All Stars och i en del andra sammanhang.
Här spelar han ett roligt urval jazzstandards med två mycket kompetenta vänner, trummisen Jorge Rossy och basisten Doug Weiss. Bland kompositionerna finns två av polske Bronislaw Kaper, som skrev hekatomber av filmmusiklåtar mellan 1935 och 1968.
Invitation och On Green Dolphin Street gör den här trion mycket fint. Mest förtjust blir jag i plattans andra halva, och låtar som Allie Wrubels Gone with the wind, Tom Jobims Triste, och Irving Berlins They say it’s wonderful, en energigivande mixtur.
Lundgrens spel är inkännande och själfullt, och utan stora gester. Det finns en lätthet i anslaget och ett ointresse för uppvisning, som får en att stundtals glömma att han hör till de mer virtuosa i branschen (man ställer sig inte på scen och spelar Django om man inte har tekniken och farten). I fraseringen är han avspänd, tassar gärna över en eller annan stum ton för att betona några andra.
Han rör sig över hela greppbrädan på sin gitarr på ett sätt som ligger ganska nära inte minst gypsy swing, och det ger hans solospel i dessa evergreens en sällsam karaktär.
Katalanen Rossy och Chicagofödde Weiss är storspelare i egen rätt, och demonstrerar liksom Lundgren här ett underbart mjukt och elegant handlag med de här låtarna. Kärleksfullt, återhållsamt och smart. Inte minst gillar jag Rossys vispar. Han har något av en magic touch också han.

Annonser