! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk kammarjazz

Perko & Rantala

It takes two to tango

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 10 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tyska skivetiketten ACT utropar saxofonisten Jukka Perko och pianisten Iiro Rantala till finska jazzambassadörer i samband med utgivningen av albumet It takes two to tango. Jag skulle vilja beteckna skivan som Finlands svar på skivserien Norrland (med Jonas Knutsson och Johan Norberg), också de utgivna på ACT. Likheterna är slående – duo bestående av jazzgiganter spelar rogivande musik som passar bra både till intensiv hörlurslyssning och som soundtrack till den långa bilresan genom nordiska kust- och fjällandskap med luftig saxofon svävande bland lika luftiga moln.
Det som skiljer mest är väl att Norrlands gitarr här är utbytt mot den legendariska Alfred Brendel Steinway d-524780-flygeln.
Perko & Rantalas debut är kammarjazz, för att inte säga snyggjazz, med en nypa finsk tango. Den som är ute efter passionerat hett finskt tangodrama får leta på annat håll.
Mest intressant finner jag Sibelius Finlandia, vilken ges i två versioner. Först ett solopianoarrangemang av Rantala, som följs av en duoversion arrangerad av Marzi Nyman. Den senare fångar samma storslagna psalmaktiga stämning som Sandwall & Robertssons version på albumet Kristna Klassiska Musiker från 1996. 
It takes two to tango är finsk kammarjazz som erövrar mina högtalare. Och världen.

Annonser