! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

A cappella-jul Lira Gillar

Kraja

Isen sjunger

Skivbolag: Westpark Music
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 8 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Julens sånger är ingen lätt genre att ge sig på. Eller rättare sagt, för den som vill lyssna på en julskiva och få ut mer av den än att bara kunna skråla med i kända visor, då krävs en hel del av artisten. Annars mindre. Min önskelista ser ut så här: inte fullständigt uttjatade sånger. Ej heller enbart okända visor i modala skalor, för svåra att minnas från första till sista advent, melodiöst ska det vara. Men gärna lite nytänk i sättningen och personliga tolkningar och då menar jag inte när avdankad schlagerartist tolkar julrockklassiker på svenska.
Alla dessa önskningar går i uppfyllelse på Krajas jul-cd. Kvartetten har kollegor i a cappella-genren, men när det gäller deras stämmor är de tätare än en nyklädd julgran, på ett sätt som knappast finns någon motsvarighet hos konkurrenterna. Och ändå finns viss improvisationskänsla, det är aldrig i närheten av den perfekta tråkighetens gräns.
Sångvalen är exemplariska. Från franska eller flamländska (enligt texthäftet) traditionella Herdar som på fältet vaktat, känd melodi som ändå blir något väldigt personligt här. Till Adams berömda julsång som tolkas så annorlunda mot Jussi Björlings version. Sångkvartetten Kraja har i ett par visor hjälp av Mats Öberg på synt. Det funkar utmärkt, i inledande Dagen är kommen låter synten som en vevlira och en harpa, och det är riktigt vackert, kunde möjligen ha varit fler sådana inslag. Hur som helst är dessa julsångstolkningar så nära änglars kör det någonsin går att komma och julskiva tidlös nog att hänga med i flera jular.

Annonser