! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sax och gitarrer

Jukka Perko Avara

Invisible man

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 12 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Halvakustisk jazz på gitarr och saxofon låter kanske inte så ohyggligt spännande, men trion Avara gör något ganska märkvärdigt med sina möjligheter. Här finns en uppfinningsrikedom i harmonik och arrangemang som gör gruppens musik till något av en uppenbarelse och ett mästerligt prov på tätt ensemblespel.
Saxofonisten Jukka Perko hör sedan mitten av 1980-talet till Finlands mer namnkunniga musiker och har på senare tid kunnat höras med Wolfgang Haffners Kind of Cool-ensemble.
Här har den skicklige Perko slagit sig samman med Jarmo Saari, elgitarr, och Teemu Viinikainen, akustisk gitarr.
Musiken är i grunden i balladformat, originalkompositioner kompletteras med några covers som Eric Claptons och Will Jennings Tears in heaven och Gabriel Faurés Pavane.
I den fina Helmi till exempel, spelar Perko melodistämman och strövar sedan lite fritt runt samma melodi medan de två gitarrerna flätar vackra stämmor bakom altsaxen.
Inget händer av en tillfällighet i den här varsamt och omsorgsfullt arrangerade musiken där alla tre instrumentalister hela tiden är aktiva och lyssnande, som drivande röst eller som kompletterande stämma.

Annonser