! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Triojazz

Pablo Held Trio

Investigations

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 13 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Utan tvivel hyser Tyskland många begåvade jazzmusiker, men för mig personligen är både tyska musiker och deras musik outforskade territorier. Pablo Held Trio med Pablo själv på piano, Jonas Burgwinkel på trummor och basisten Robert Landfermann har spelat tillsammans i tolv år. Pablo har släppt tio album som ledare, det senaste Glow II släpptes 2017 på tyska Pirouet Records, och medverkat på ytterligare 25 inspelningar men detta är trions första på framåtblickande engelska bolaget Edition Records. Edition har förutom en förklarlig mängd brittiska artister och grupper i sitt stall även signat många nordiska akter men Helds trio är deras första tyska grupp.
Trions musik är i en modern europeisk stil med tydliga kompositioner som lånar från jazz, fri impro och nutida konstmusik. Gruppens improvisatoriska stil är mer enligt devisen ”alla solar, ingen solar” snarare än att en solist improviserar över ett komp. Samtidigt är det melodiskt med ett ständigt givande och tagande i nära på telepatisk interaktion. Förutom att ha hyllats i hemlandet har trion även släppt ett album med jazzlegenden John Scofield och samarbetat med saxofonisten Chris Potter.
Held verkar vara en lirare med fingrarna i många pajer. Till exempel är det värt att lyfta fram att ovannämnda albumet Glow II är en ambitiös satsning där trion utökats med ytterligare åtta musiker, däribland flertalet musiker på blås, samt klaviatur, akustisk gitarr och ytterligare en basist. Musiken på Glow II spelades in live på olika festivaler i Tyskland och Held har beskrivit tillvägagångssättet som att han inte velat styra musikerna alltför mycket med genomkomponerat material utan i stället till största del gett dem riktlinjer eller ledord att förhålla sig till. Det blir intressant att höra vad trion hittar på som en del av Edition Records stall i framtiden.

Annonser