! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Keltiskt energiknippe

Carlos Nuñez

Inter-Celtic

Skivbolag: Sony Classic
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 3 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Galiciske Carlos Nuñez började spela gaita (galicisk säckpipa) när han var åtta år gammal. Som tonåring blev han inbjuden att spela med festivalorkestern på den årliga Festival Interceltique de Lorient, i Bretagne. Därefter stod vägen öppen för världsdominans: han har kallats säckpipans Jimi Hendrix och har samarbetat med artister som The Chieftains, Sharon Shannon, Ry Cooder, Donal Lunny, Sinead O’Connor, Waterboys och Los Lobos.
För två år sedan gjorde han sin första USA-turné till vilken skivbolaget satte ihop samlingsplattan Discover, som något av en presentation av artisten med spår från alla hans skivor. Det tråkiga med Nuñez nya skiva, Inter-Celtic, är att också den är en samlingsplatta som förutom en studioinspelning av ett äldre spår, Mambo (tidigare kallad Rupert’s mambo), innehåller spår från nästan alla hans skivor plus ett spår vardera från Altans Local ground, Sharon Shannons The Diamond mountain sessions, Cheiftains Voice of ages och Brian Byrnes Heartbeat of home.
I plusskålen finns det faktum att dels upprepas inga spår på de två samlingsplattorna, dels är Nuñez onekligen en gaita-mästare, full av energi och ohämmad passion. Hans blockflöjtspel, kännetecknat av en romantisk rund och varm ton, är minst lika imponerande.
Den åtföljande dvd:n bjuder på femtio minuter av inslag från konserter och festivaler i Paris, Rennes, Santiago de Compostela och Vigo.

Annonser