! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afghansk folkmusik Lira Gillar

Jalal & Ruhollah

Inshallah

Skivbolag: Playing With Music
Recenserad av: Filip Bagewitz
Publicerad: 22 aug 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En skiva är på många sätt som ett fotografi, en bild av hur en musiker eller en ensemble låter just i det ögonblicket. För mig blir detta extra tydligt när det gäller Jalal & Ruhollahs fantastiskt fina skiva Inshallah. De unga musikerna Jalal Mehrabi och Ruhollah Ghaznavi träffades någonstans i Europa, på flykt från sitt gemensamma hemland Afghanistan. 2015 kom de båda två till Sverige, bara 16 och 17 år gamla, och började spela afghansk folkmusik tillsammans. Jalal på sång och harmonium, Ruhollah på trumman dholak. De blev snabbt väl anlitade och framträdde i olika konstellationer.

Inshallah är deras debutskiva, döpt efter det arabiska uttrycket som betyder ”om gud vill”, flitigt använt bland muslimer världen över. De har spelat in nio låtar i det intima duoformatet, på några spår med gästmusikern Farshid Anwari på tablas. Alla tre är väldigt skickliga musiker, för sin ålder sanslöst skickliga faktiskt, och de har ett väldigt fint samspel tillsammans. Framför allt fastnar jag för Jalals uttrycksfulla och virtuosa sång. Hans mjuka röst kontrasterar väldigt fint mot det lite skitiga harmoniumsoundet och han får gott om utrymme i de avskalade men ändå fylliga arrangemangen. Han kan verkligen konsten att dra in lyssnaren i låtens känsla.
Tyvärr är Jalal & Ruhollah inte bara två otroliga begåvade unga musiker, utan också ännu ett tragiskt exempel på Sveriges hårda och hjärtlösa migrationspolitik. De omfattas inte av den nya gymnasielagen, och kommer nu tvingas tillbaka till Afghanistan – ett land som blir farligare och farligare för var dag och där även musikerna och musiklivet tagit stor skada av talibanernas inflytande.

Kvar i Sverige finns denna skiva, ett fotografi av deras tid här som musiker. En tanke med skivan är att försäljningen ska kunna ge Jalal & Ruhollah lite inkomst även i fortsättningen. Så om ni bara kommer att köpa en skiva i år, köp den här. Förhoppningsvis får vi ändå i framtiden höra mer av Jalal & Ruhollah, trots den svåra situation de kommer att befinna sig i framöver. Inshallah.

 

Annonser