! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzkoncept.

Makaya McCraven

In the moment

Skivbolag: International Anthem Recording Co.
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 30 aug 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Chicagobaserade trummisen Malaya McCraven har spelat in 28 konserter med improviserad livemusik. 48 timmar musik, inspelat på en och samma klubb. Sedan har hans producentjag gett sig in i leken och klippt ihop inspelningarna till de 28 spår som ryms på dubbel-cd-utgåvan In the moment.
Det är inget hastverk, vilket ni säkert redan räknat ut. Makaya McCraven har noggrant gått igenom inspelningarna och satt samman och remixat musiken till de kompositioner vi hör på de två discarna. Musiken är fångad i ögonblicket, som improvisationer musikerna emellan. De spelar trumpet, saxofon, vibrafon, gitarr, bas, diverse elektronik – ja, och så McCravens trummor. Ögonblicket senare sitter Makaya McCraven i studion och ser och hör samma musik med nya ögon och öron.
En tydlig postrock-anda kan anas i musiken. Chicago har ju sedan 1990-talet varit hem åt band som Tortoise och Isotope 217. I förbifarten smyger sig något groove in och snart har musiken anammat en smula hiphop-attityd, fast där inte förekommer någon rap. I The jaunt kommer det in en drum’n’bass-rytm. Jazz, men inte exkluderande.
Liknande experiment har förstås redan gjorts av andra aktörer. För ögonblicket låter Makaya McCraven definitivt som en del av jazzens framtid.

Annonser