! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzgitarrprat Lira Gillar

Andreas Hourdakis Trio

In a barn

Skivbolag: Brus & Knaster
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 14 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Andreas Hourdakis berättar historier med sin mjuksträngade, ljusröstade elgitarr. Den låter precis så där som jag brukar gilla att jazzgitarrer låter, liksom elförstärkt utan att vara elektrisk. Hourdakis berättar = spelar stilla men rytmiskt, medan Martin Höper på kontrabas och Ola Hultgren bakom trummorna nickar instämmande eller har invändningar.
Mest är det väl trummisen Hultgren som spelar emot, ibland kan han hålla ett helt annat tempo, lira dubbelt eller trippelt så fort som gitarren. Basisten Höper lägger in extra toner = egna funderingar som sammanfaller med eller utvidgar gitarrtonerna. Spännande, det känns som att höra en livlig diskussion där tre – olika – personligheter deltar.
Musiken är vacker också. Hourdakis flinka, tonvis riktigt snabbspelande fingrar får sommarvarma melodier – inspelningarna gjordes de tre varmaste sommardagarna 2014 – att växa fram ur gitarren och lägga sig som balsam kring hjärtat alternativt bilda små, små svettdroppar på huden. Typ ett soundtrack till en varm sommardag på stranden.
Men då drar trummorna igång igen, som för att visa att sommarens värme och skönhet inte är hela sanningen, verkligheten eller ens musiken. I ett par spår kommer också Daniel Karlsson in och viskar – så tyst att det nästan är ohörbart men ändå stämningsskapande – på orgel. Vem kan annat än tycka mycket om det här?

Annonser