! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Frijazz

Konstrukt & Joe McPhee

If you have time

Skivbolag: Omlott
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Turkiska improvisationsensemblen Konstrukt har tidigare samarbetat med avantgarde-storheter som Sun Ra-arkitekten Marshall Allen och frijazzhjältar från Peter Brötzmann till Evan Parker. Och de har faktiskt gjort detsamma även med multiinstrumentalisten Joe McPhee, för det här är andra albumet de släpper tillsammans. Babylon: The first meeting of Istanbul (släppt sent 2014 på etiketten Roaratorio) spelades in bara tre dagar innan denna studiosession.
Studio-lp:n – japp, det är ordentlig vinyl med massivt utviksomslag – släpps av Göteborgsbolaget Omlott. McPhee fyllde 78 år i november men visar inga tecken på att mattas av, vare sig i energi eller kreativitet. Han förklarar lp:n invigd med ett kortare poem om musikens kraft och mening. McPhee hoppas att vi ska ”hear … something”. Längre in på skivan refereras det till såväl James Baldwin som John Coltrane. Frippe’s dream är en hyllning till svensken Bengt ”Frippe” Nordstrom, samtida med Albert Ayler.
Det är i den andan McPhee verkar. Han spelar ficktrumpet och tenorsax så att det är omöjligt att inte reagera. I samspel med Konstrukt har Joe McPhee åstadkommit en vital och spännande skiva, väl värd att utforska för den äventyrligt sinnade.

Annonser