! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk-amerikansk folkmusik

Premo & Gustavsson

I walked abroad

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Om jag har förstått det hela rätt har musikerna rest sammanlagt tre gånger över Atlanten för att skapa denna musik. Då har jag viss förståelse för att de väljer att fylla skivan ordentligt, och det innebär sexton emellanåt rejält långa låtar. Men långt är inte alltid bättre. För idén med kombinationen nyckelharpa och banjo, som är själva grunden, är mycket god, och dessa låtar är de klart mest lyssningsvärda. Men det blir ändå lite långrandigt detta, mot slutet.
Hade önskat lite tydligare nyansering, även om Laurel Premos banjospel är mycket snyggt. Det tycks för övrigt vara en primitivare bandlös banjo hon spelar på. Sticker ut gör heller inte deras stråkspel eller sång, även om det inledningsvis låter som om forsen brusar på några låtar där Premos fiol och Gustavssons nyckelharpa möts i trots allt skön förening.
Artisterna har enligt deras egen programförklaring valt de låtar de själva gillar bäst att spela, men jag tycker att musikerna också får tänka lite på att publiken inte ska tappa fokus. Musikerna själva har löst detta genom att variera sättningen, själv hade jag satsat på att skippa fiolspelet även om Premos stråkspel svänger mer än Gustavssons ibland lite för försiktiga nyckelharpsspel.
På Anna Gustavssons hemsida kan man se flera videor där hon spelar tillsammans med andra musiker – tydligt är att hon är oerhört följsam, och det lite eldiga kanske kan komma så småningom.

Annonser