! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kroatisk folkvisa

Dunja Knebl & Kololira

I Mara i cvetje

Skivbolag: Kopito Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 29 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kommer på mig själv med att gå och nynna på en av sångerna på skivan. Det om inte annat ett tecken på minnesvärda melodier och visst är det en av dess styrka. En annan är de läckra arrangemangen samt både fina soloprestationer och snygga stämmor.
Sångerskan Dunja Knebl har ingen imponerande sångröst. Ganska enkel, låter ungdomlig men har elva skivor bakom sig och är över svensk pensionsålder. Kristallklar röst säger Wikipedia, och det kan jag hålla med om – om detta innebär att sjunga klart och tydligt. Men olika länder har olika sätt att se på skönsång. Både sång och musik påminner en hel del om den folkmusik som kommer från Tjeckien men emellanåt hörs också mer tydliga Balkanklanger och rytmer. Jag får lite julkänsla av musiken trots att den inte har någon sådan koppling utan är helt vanliga folksånger om hjärta, smärta och ond bråd död.
Mycket av behållningen står bandet Kololira för, med hjälp av flöjter, dragspel, vevlira, gitarr, fiol och rytmer, men en extra stjärna bör också gästande Hrvoje Nikšić få. Han lirar mellotron på titellåten, kul instrument som är en föregångare till samplingen och som The Beatles använde i inledningen till Strawberry fields. Instrumentet är mycket användbart i folkmusiken, enligt min mening.

Annonser