! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkliga koraler

Katarina Kvarnström och Gnistra

I himmelen – folkliga koraler

Skivbolag: Inkoon Musiikki
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 17 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Folkliga koraler är ett ganska märkligt begrepp. Muntligt traderade (förkortat traditionella) koraler är nog en bättre benämning, för särskilt folkligt (be mig inte förklara det begreppet) blir det inte när de tolkas med en skolad konstmusikalisk röst.
Titellåten I himmelen har jag hört med Triakel och Emma Härdelin, tror jag, och där snackar vi gåshud. Så är det definitivt inte här även om Katarina Kvarnström är en tekniskt mycket skicklig sångerska som sjunger vackrare när hon håller igen i styrka (så är det ju ofta i den klassiska genren, tycker jag).
Nu är ju sången den största poängen här, på papperet, men låt er inte avskräckas av min åsikt, det finns många som gillar sångsättet. Och då får de dessutom superfin musik på köpet, för den stora behållningen är kompet.
Gnistra står för detta, med Marianne Maans på fiol och sång, Sinikka Kontio på kantele och tramporgel (harmonium är benämningen här, som så ofta i Finland) och sång. Och så Matti Kontio på bas, nyckelharpa, keyboard och percussion.
Alla instrument fyller en funktion och arren är osedvanligt varierade för att vara (folklig) nordisk musik. Snyggast är kombinationen kantele och tramporgel. Men de andra instrumenten behövs också, för variationsrikedomen. Så, helhetsmässigt en fin skiva.

Annonser