! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mäktig norsk konstjazz

Dag-Filip Roaldsnes

I eit landskap

Skivbolag: Norcd
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 20 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Årets unga jazzpianist 2012, den norske kompositören och pianisten Dag-Filip Roaldsnes, kommer nu ut med sitt andra album. Denna gång har han utökat sin ensemble till en sextett med saxofon, cello och fiol som lyhört samspelar med piano, klarinett och trummor.
Albumet rör sig i gränslandet mellan jazz, konstmusik och kammarmusik med improvisationer och komponerat material. Att notera är att albumet är inspelat live vilket är djärvt förstås. Till de genomtänkta kompositionerna tillförs ögonblickselement, ett här och nu som gör musiken mer impulsiv, ärligare, mer unik och direkt.
I centrum står Roaldsnes kompositioner naturligtvis, han står bakom sju av albumets åtta låtar vilka han sagt vara en slags utforskande av de egna rötterna och mötet mellan två landskap, Valderøy (som han kommer ifrån) och Oslo.
Medmusikerna blir Roaldsnes lyhörda och virtuosa medkompositörer då de tillägger sina tolkningar till hans melodier. Stämningsfullt, variationsrikt, reflekterande, melankoliskt meditativt och virtuost av en ny generation norska jazzmusiker.

Annonser