! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fri norsk jazz

Friends and Neighbors

Hymn for a hungry nation

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 29 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

André Roligheten är flitigt medverkande i Lira. I detta nummer kan ni läsa om duon Albatrosh och här kommer den andra roligheten från den norske saxofonisten.
Friends and Neighbors presenterar en cd släppt på ännu flitigare portugisiska etiketten Clean Feed, som bland enormt mycket annat även släpper en hel del skivor med svenskar som Angles 9 och Jonas Kullhammar i diverse konstellationer.
Kvintetten Friends and Neighbors har lånat sitt gruppnamn från Ornette Colemans kultklassiska album från 1970. Joachim Kühn skriver berömmande om norrmännen på cd-omslaget och nämner hur de är en sorts fortsättnng på 1960-talets ”new thing”-strömning. Utan att för den skull vara totalt retrohämmade. Så rätt han har, den gode Kühn.
Den fria jazz och improviserade musik som Friends and Neighbors tar som avstamp från – tänk Archie Shepp, Don Cherry, Pharoah Sanders – får sig en nätt uppdatering, inte minst genom ett starkt meloditänk.
André Roligheten varierar sig förtjänstfullt på tenorsaxofon och klarinett. Thomas Johanssons trumpet växlar med lätthet mellan det fria och det fasta. Svenske Oscar Grönbergs piano är i smäcker symbios med blåsarna och rytmsektionens Jon Rune Strøm, som klättrar ledigt på kontrabasen, och Tollef Østvang, som karvar snyggt bak trumsetet.
Kollegorna i norsk-svenska Atomic står nära till hands att jämföra med. Ja, Friends and Neighbors från vårt västra grannland inbjuder till en vänskap som känns välbekant och främmande på en och samma gång.

Annonser