! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk folkmusik med rock

Vilde

Hets med folkgrupp

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 19 maj 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vildes debut-cd var en riktig pärla i folktriogenren, mycket tack vare Erik Larssons klarinettspel och bra låtval. Som bekant finns en rik klarinettspelmanstradition i Sverige som varit i stort sett vilande i många år men ändå hållits vid liv tack vare några nytänkare på instrumentet. Och även på nya skivan visar Larsson att polskor, hallingar och schottisar passar så bra på detta träblåsinstrument.
Det börjar väldigt bra i svängiga Brajj Brajj på logen/Sourwood Mountain skriven av Nisse Blomster som spelar gitarr i Vilde. Sedan ger sig gruppen emellanåt på lite väl mycket improviserande, både i folkmusiken och så i en låt av Pat Metheny och även en Deep Purple-låt. Lite segt blir det. Speciellt på nyckelharpa, ett instrument uppenbarligen inte helt perfekt för dylika musikaliska inslag. Och det beror på sätt och vis inte på Rikard Engblom som absolut är en skicklig nyckelharpist, utan snarare på instrumentets begränsningar. Det är ingen slump att klarinetten varit populär i jazz och nyckelharpan inte.
För övrigt har trion fått hjälp på vissa låtar av exempelvis Bengan Janson på dragspel. Sången på Deep Purples Perfect strangers är lite krystad, så Vilde: nytänk är bra men det är inte alla gånger det blir så snyggt. Gör det ni är bäst på och låt bli rocken! För så befriande vackert det blir efteråt i Ödetorpsvalsen, där kompositören Sahlström nog ler av välbehag i sin himmel.

Annonser