! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Spelman Lira Gillar

Anders Henriksson

Helsingepolskor

Skivbolag: Holmen Music
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 18 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det börjar pampigt, storslaget, med en polska efter Snickar Erik där tonen slås an. Det är en av Anders absoluta favoriter och det hörs. Med stråken spinner han en stark tråd som kommer att löpa genom hela skivan.
I många år har tanken på att ge ut en soloplatta legat och grott hos Anders Henriksson. Men Järvsöspelmannen har hela tiden drabbats av att annat kommit i vägen. Det har varit en bilolycka, skivbolagsmannen Mats Hellbergs oväntade bortgång och hans egna arbetsflyttar som skjutit upp produktionen.
När den nu kommer är den en fröjd att lyssna på. Femton låtar med utgångspunkt från Järvsö efter spelmän som From Olle, Tulpan och kapten Jon Söderholm. Den sistnämnde förmedlade låtar till Hjort Anders och det känns roligt att komma närmare källorna till några av Bingsjölåtarna. Cd:n är ett måste för den som vill få en inblick i grunden till svensk folkmusik – den ensamme spelmannen som med sitt instrument ska berätta om livets alla skiften – glädje, sorg, klokhet och vansinne.
Så infekterad med ekvilibristik har hälsingerepertoaren varit så att den har varit lätt att avfärda utan fördjupat lyssnande. Alltför många spelmän har inriktat sig på att briljera med b-förtecken och rullstråk. Var finns musiken? Anders Henriksson lyfter fram den. Han sätter låten främst och sig själv i bakgrunden. Han bär fram musiken med minimalt sentiment, känsloupplevelsen kommer hos lyssnaren.
Skruva upp volymen när du lyssnar, för Lennart Östblom har spelat in så att man hör stråkens löpning samtidigt som hjärtats slag kan anas.
Det är kraftfullt och vackert. Och när låten är klar hörs efterklangen.

Annonser