Skivrecension

Guldvingen
Folkmusik – tradition och förnyelse.

MP3

Guldvingen

Skivbolag: Acoustic World Production
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 21 jun 2016

Dela den här recensionen:

Den vitsiga förkortningen MP3 utläses Mattias Pérez Trio. Tre skickliga, för att inte säga virtuosa, musiker som bjuder på gammalt och nytt, mest nytt.  Dags för album nummer tre och trion bjuder på både hetsigt och lugnt låtspel, ibland i en och samma låt. Riktigt så här lät inte svenska folkmusikgrupper för 25 år sedan (visst fanns Filarfolket och Groupa men inte på det här sättet). Men så kom Väsen och på den vägen är det …
Medlemmarna i gruppen står för nio av tolv låtar den här gången, en utveckling som visar en stigande kreativitet. Jag går igång på Nina Pérez svängiga Systerpolskan, komponerad två dagar innan förlossning! En av tradlåtarna är Lomjansguten, i förförisk tretakt. Lomjansguten (Per Jönsson Lumiainen) var en legend i de värmländska finnskogarna i mitten av 1800-talet och har lämnat många låtar efter sig. Här sätts två av dem samman och jag associerar till djupa, trolska skogar.
Mattias hanterar gitarr, cittern och mandola. Fru Nina Pérez fiol och viola d’amore och Mia Marin femsträngad fiol. En samspelt grupp minst sagt, med över ett decennium på nacken. Som så många musiker i dag spelar de i alla möjliga olika sammanhang, Mattias till exempel kan höras tillsammans med Sofia Karlsson i sommar. För den som vill lyssna live på MP3 blir det skivrelease för det här albumet på Ransäterstämman i början av juni.


Fler recensioner

Annonser