! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk-finsk folkmusik

Folk'Avant

Gryningsland

Skivbolag: Nordic Notes
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 4 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I ett ljudlandskap någonstans djupt inne bland Saarijärvis moar tänker jag mig att denna musik utspelar sig. Trots det emellanåt rejält experimentella är det ingen storstadsmusik vi hör hos denna svensk-finska trio bestående av Anna Wikenius på sång, Anna Rubinsztein på sång och fiol och sist men inte minst Maija Kauhanen som sjunger och spelar kantele och utan den hade trion drunknat i mängden av modern nordisk folkmusik – för då vore det bara en sångtrio med fiol.
Kanteleinslaget visar, även om det förmodligen inte är ett lättspelat instrument, att det behövs så lite när det gäller klanger för att musiken ska sticka ut och kännas fräsch.
Wikenius är även medlem i Kongero och det hörs i rösterna. Sångerna har trion skrivit själva och Avant står måhända för avantgardistiskt men dit har det långt, vilket kanske är tur. Finast på skivan är nog låten 9 augusti med jojkinslag och Infall, lite minimalistisk med kantelekomp, som i Piirpaukes klassiker Klockorna från Konevitsan Kirkonkellot, som sedan nästan omärkligt glider över i titelmelodin.

Annonser