! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansk-amerikansk trio

Aaron Parks, Thomas Fonnesbæk, Karsten Bagge

Groovements

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 2 mar 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Aaron Parks är praktiskt taget halvdansk, efter en tioveckorsperiod som innehavare av ett Diva (Danish International Artists program) 2014. Danmark har ju sedan länge utövat en särskild lockelse för inte minst amerikanska jazzmusiker.
Här spelar Parks för första gången i studio med gudabenådade basisten Thomas Fonnesbæk och trummisen Karsten Bagge. Det är, om jag tolkar saken rätt, musik skriven för inspelningen, plus några fina covers, på Springsteens I’m on fire, Cedar Waltons Bolivia, och You and the night and the music, en evergreen av paret Arthur Schwartz och Howard Dietz.
Det är en fröjd att lyssna på pianisten Aaron Parks, vars lyriska klangspråk oftast är tryckt på halvmatt papper snarare än blankt. Hans spel är tekniskt drivet men omekaniskt, intellektuellt men osökt, friskt och klokt, som en uppriktig vän man inte tröttnar på.
Och så är det Fonnesbæk då, som på allvar dammat av den mantel som Niels Henning Ørsted Pedersen hängde av sig 2005. Han spelar med en underbar auktoritet och tydlighet, en kraftfullt sjungande ton i sitt spel och en melodiintelligens av stora mått.
Karsten Bagge spelar trummor, mycket bra han också, och bidrar med ett par kompositioner som med intrikat rytmik väl balanserar melodisnillena vid hans sida.

Annonser