! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Grekisk fusion

Kyriakos Sfetsas

Greek Fusion Orchestra Vol 1

Skivbolag: Teranga Beat
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 1 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kyriakos Sfetsas hade studerat klassisk musik från tidig ålder, men också pysslat med avantgardemusik i Paris, när han 1976 bildade Greek Fusion Orchestra i Aten. Syftet var att utvidga människors syn på traditionell grekisk musik. Att tänja på gränserna för vad som är möjligt att göra med en djupt rotad musik utan att våldföra sig på den.
Sfetsas samlade en räcka framstående musiker i Aten och skapade Greek Fusion Orchestra, vars musik nu finns att avnjuta i den första av flera förestående skivvolymer från det lika Atenbaserade bolaget Teranga Beat. Lustigt nog ett bolag som annars brukar satsa på afrikansk musik och kultur.
Greek Fusion Orchestra Vol 1 serverar snarare en sorts progressive-jazz-fusion med grekiska klanger. Det går undan ibland och arrangemangen är nog så snåriga. Men orkestern lyckas i sitt uppsåt, och musikerna har mångårig träning i både klassisk och traditionell musik. Inspelningarna är tidigare outgivna, och det finns mer material att ösa ur så fler volymer är att vänta.

Annonser