! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkjazz Lira Gillar

Adeln

Greatest hits

Skivbolag: Comedia
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 9 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kvintetten Adeln är äntligen tillbaka med en ep innehållande sex nya låtar. Den enda traditionella är en riktig klassiker, nämligen en schottis efter Per Myhr, som görs i en strålande version. Övriga spår är egna kompositioner, varav tre av gruppens flygelhornist Ivar Hedén Judt. De bär givetvis Adelns signum i form av folkmusikinspirerade melodier i jazzig tappning, men här finns även spår av rockigare tongångar i vissa arrangemang.
Till sättningen ser gruppen ut som en traditionell jazzkvintett, med saxofon, flygelhorn, piano, kontrabas och trumset. Svänger gör det i allra högsta grad, inte minst tack vare Simon Albertsens dynamiska och pådrivande trumspel. Melodierna är ofta egensinniga och slingriga, som i Sofia Anderssons Star Wars-polskan, och pianisten Olov Lindroth briljerar med fint melodispel i sin egen polska Brånet.
Efter Adelns utmärkta debutplatta är jag glad att de slutligen släpper nytt, men 21 minuters speltid är alltför kort. Å andra sidan går det förstås att lyssna på skivan om och om igen. Släpps endast digitalt.

Annonser