! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Fredrik Nordström

Gentle fire/Restless dreams

Skivbolag: Moserobie/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 1 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När den svenske tenorsaxofonisten Fredrik Nordström återkommer med ett nytt skivsläpp gör han det storslaget – med en dubbel-cd! Inspelad i Studio Gnesta i februari, mitt under pågående Sverigeturné med amerikanska trumslagaresset Gerald Cleaver. Torbjörn Zetterberg kontrar med basen, Jonas Östholm tar det piano men kan också bita ifrån i en handvändning.
Upplägget är lite sånt. Två olika sidor av Nordström: Likström/Växelström. Det utvikbara cd-omslaget går att vända på och har samma foto av Nordström i olika färger. Gentle fire går i rött och är den mer larmande och påstridiga skivan av de tu. Restless dreams går i en grön ton och är den mer eftertänksamma och meditativa plattan.
Gentle fire rymmer fem lite krumbuktiga Nordströmkompositioner, Going home av den amerikanske vännen på trummor (som följdriktigt får spela över hela kitet) – och så gör kvartetten en imponerande snygg version av gamla Moon river; örhänget av Henry Mancini och Johnny Mercer.
Andraskivan Restless dreams tar ner tempot några smulor efter koffeinstinna nummer som Coffee with dip och Tosca. Bland de sju Nordströmska alstren finner vi öppna hyllningar till några av hans inspirationskällor: Krzysztof Komeda, Björk och Carla Bley. Ja, till och med Matti Bye har inspirerat till den avslutande Everlasting moments.
Jo, nog håller den här dubbelgiven länge, länge till.

Annonser