! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nyfolk Lira Gillar

Sver

Fryd

Skivbolag: Folkhall Records
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 16 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Svensknorska Sver släpper sitt tredje album med uppfriskande nyfolk. Det som från början var en norsk trio med fiol, tvåradigt dragspel och gitarr har vuxit till en svensk-norsk kvintett med ytterligare en fiol plus slagverk. En lyckad addering för i dag är Sver en av Nordens främsta och nyskapande folkmusikgrupper.

Det är fem år sedan förra skivan (Fruen, 2010), men gruppen har varit fullt sysselsatt sedan dess. Tillsammans med rapparen/toastaren/sångaren Erik Hedås, a k a Snakka San, skapade man en ny musikgenre, folkhall. En mix av dancehall och folkmusik. Det självbetitlade debutalbumet, Snakka San & Sver, var nominerat till Årets utgåva på Folk- och Världsmusikgalan nyligen.

Men nu är det instrumental musik som gäller igen. Det som först slår mig är att åtta av elva låtar är komponerade av gruppens norske storspelman Olav Luksengård Mjelva. Fantastiska låtar helt enkelt, njutbara melodier med bandets hela kraft bakom. Här finns oemotståndligt sväng som till exempel i Mys-
oxen eller Lompa køyre traktor eller RUF (med gästande Kjell-Erik Eriksson från Hoven Droven på fiol) eller … ja, någon av de andra låtarna.

Gruppen återanvänder en låt från debutalbumet 2007, Måsså ti nåsså, nu med ett kort jazzigt mellanparti. Den hetsiga Total carnage är en hyllning till Shetland Folk Festival. Den nya skivan ger också dragspelaren Leif Ingvar Ranøien en mer framträdande roll, han försvann lite grann på Snakka San-skivan.

Sammantaget är Sver en av de bästa och främsta folkmusikgrupperna på våra breddgrader just nu. Förutom Olav Mjelva på hardingfela/fiol och Leif Ingvar Ranøien på tvåradigt dragspel består gruppen av Anders Hall (fiol/ viola), Adam Johansson (gitarr) och Jens Linell (trummor/ slagverk). Jens är upphovsman till två av låtarna på skivan, bland annat den vackra Sova som avslutar albumet.

Gruppen tar med den här skivan ett rejält kliv i sin utveckling, det är modern spelmans- och folkmusik i framkant. Kanske blir det nya nomineringar på diverse galor nästa år? Skivan är absolut värd det. Efter en snabb koll på gruppens hemsida (www.sverfolk.com) ser jag att deras video på låten Fossegrimen från förra skivan ligger kvar. En väldigt speciell video, mer ska inte avslöjas här.

Annonser