! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzblandning

Clas Yngström’s Dovra

Free spirit music

Skivbolag: Pike Records
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 2 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Free spirit music består av ett antal komponerade teman och fria improvisationer. Skivan spelades in på två dagar i Göteborg 1979. Enligt pressmaterialet kom annat emellan och skivan förblev osläppt. Först nu, många år senare, släpps den.
Pressmaterialet gör också en stor grej av att skivan vill vara kategorilös, den ska vara fri med element från så vitt skilda genrer som rock, blues, funk, jazz och folkmusik. Men går det att göra kategorilös musik?
Det typiska för jazzen är att den till stor del är improviserad. Musikern uppfinner musiken i samma stund som han eller hon spelar den. Vilket också är fallet med Free spirit music. Jag förstår inte riktigt vitsen med gruppens försök att vara genrefria. I mina öron är detta typisk jazz, om än utan blåsinstrument. Det finns många inslag av rock, country, soul och så vidare. Fast det är ju inte heller så ovanligt för genren.
Men i stället för att haka upp sig på etiketter är det viktiga om det är bra eller inte. Musiken på skivan är absolut inte lättsmält. Det fungerar med andra ord inte som mysig bakgrundsmusik. Men lyssnar man ordentligt får man valuta. Musiken letar sig in i kroppen och bjuder på något utöver det vanliga. Exakt vad kan jag inte formulera. Bara att det är en upplevelse som fler borde ta del av.

Annonser