! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzigt återseende

Drifter

Flow

Skivbolag: Edition
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 1 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För två år sedan släppte den pigga brittiska etiketten Edition ett album i trioformat med den finske pianisten Alexi Tuomarila. Det följs nu upp av denna imponerande och mångfasetterade kvartett-bakelse.
Finske pianisten Alexi Tuomarila presenterar här den Belgien-baserade kvartetten Drifter, där han återförenas med den belgiske saxofonisten Nicolas Kummert. Tuomarila och Kummert har spelat mycket tidigare men gled isär. Bland annat gick ett kontrakt med Warner Jazz France när de var unga jazzhetingar åt skogen när skivbolaget plötsligt valde att släcka ned sin jazzavdelning för tiotalet år sedan.
Bakslag, tillförsikt och framsteg verkar ha bidragit till en tyngd i musiken när utövarna nu mognat och tar nya steg ut i jazzlandskapet. Warnerkvartettens batterist Teun Verbruggen hittar tillbaka till det gemensamma flödet till synes hur enkelt som helst, medan nytillkomna kontrabasisten Axel Gilain känns som en fullständigt homogen komponent i maskineriet.
Just det där, att det är en genemsam sak – det genomsyrar skivan. Tuomarilas och Kummerts gemensamma spotlight gör att ingen tar ut den andra. Kummert och Gilain introducerar även några sjungna partier; egentligen är det mer som att de plötsligt yppar en fras några gånger.
Flow placerar Drifter på en väldigt angenäm plats på jazzkartan. Drifters folkmusikaliskt berikade jazz är inte svår att ta sig till och borde kunna hamna i god jord även hos en internationell publik med ECM-titlar i skivhyllan.
Om du gillar Tuomarilas kollega Tomasz Stanko eller Keith Jarrett så kan du göra sämre val än att följa med i den här kvartettens Flow.

Annonser