! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tassar som jazzar

Bjaerv Encounters

Flight

Skivbolag: Imogena/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 30 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tillståndet i den svenska saxofon-faunan är gott. Det visar inte minst höstens breda selektion med Håkan Broström, Joakim Milder och Jonas Kullhammar för att nämna några. Två tenorister ur denna fauna som valt att dela jaktmarker är Bjaerv, Karl-Martin Almqvist och Robert Nordmark, båda välbekanta inslag i Stockholm Jazz Orchestra. 2010 stod jazzpubliken för första gången öga mot öga med Bjaerven, hälften björn, hälften järv, i The Bjaerv Encounters. I nya Flight lufsar Bjaerv vidare i upptrampad terräng.
Om man vill vara vitsig skulle man kunna säga att de plockar frukter av högsta klass med både höger och vänster tass. Faktum är att Bjaerv är på god väg att bli det mästarmöte som vi lärt känna i tidigare tenorträffar som den mellan Bernt Rosengren och Nisse Sandström i deras Summit meeting som kom ut på vinyl 1984.
Karl-Martin Almqvist och Robert Nordmark är två olika kynnen som tillsammans med begåvade rytm- och klangtrion, gitarristen Peter Nylander, basisten Martin Höper och trumslagaren Peter Danemo, tar med sig stråk ur Shorters Weather Report, John Scofields tidiga trioplattor och Michael Breckers värld och gör något eget med ett slags nordisk Brooklyn-ton. Rått med stort vemod. Stort. Se upp för Bjaerven!

Annonser