! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Engagerad jazz

Rob Garcia

Finding love in an oligarchy on a dying planet

Skivbolag: BJU Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 13 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ny spännande platta från New York-trumslagaren och kompositören Rob Garcia, här omgiven av bland andra tenoristerna Noah Preminger och Joe Lovano samt pianisten Gary Versace.
Garcia är en av medlemmarna i artistdrivna indiebolaget Brooklyn Jazz Underground Records och en musiker med hett samhällsintresse.
Titlar som Guns make killing easy, Terror, fear and media och Greenland is turning green ger mer än en hint om arten av Garcias vrede och engagemang (… för den som ännu tvivlar efter att tagit sig igenom albumtiteln).
Finding love … är hur som helst inte bara ett statement, utan också en mycket vacker och skönt varierad samling stycken, från den lekfulla tolkningen av Stephen Fosters klassiker Beautiful dreamer till det kraftfulla och välrimmade spoken word-numret Mac n cheese (med Brendan Burke), via den suveräna balladen Precious lives. Joe Lovanos varmt ombonade spel i den sistnämnda låter som en hyllning till den gamle mästaren Ben Webster.
People are everything är ett humanistiskt upprop i valstakt, som sjungs av Kate McGarry, med Preminger varsamt stöttande med sin tenor.
I Greenland is turning green gör Lovano och den yngre Preminger gemensam sak, ett vackert möte mellan två strålande solister i olika generationer.
Titelspåret är kanske skivans mest spännande, med Preminger och Versace i fri flykt över Garcias och basisten Masa Kamaguchis täta rytmiska spel, laddat, varierat.
Två trumsolon har Rob Garcia infogat, vardera på halvannan minut, helt blygsamt. Mest för att erbjuda en stund för eftertanke skulle jag tro.

Annonser