! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Basala samtal

Jasper Høiby

Fellow creatures

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 16 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Danske basisten och kompositören Jasper Høiby har i likhet med amerikanen Rob Garcia (recenserad på annan plats i detta nummer av Lira) hittat konstnärliga drivkrafter i vår planets ödesfrågor.
Fellow creatures är skivtitel och bandnamn i ett när den skicklige och okonventionelle Høiby växlar upp från den ansedda och prisade trion Phronesis, som han startade 2005 efter studier vid Royal Academy of Music i London, till kvintettformat.
Med Fellow creatures följer Høiby en önskan att skriva för och spela i ett större sammanhang, och att kunna använda två melodiinstrument.
Gruppen med Mark Lockheart, saxofon, Laura Jurd, trumpet, Will Barry, piano, Corrie Dick, trummor, och Jasper Høiby spelar en rytmiskt intrikat musik som växlar mellan noterade melodifigurer, gärna unisona, och mer eller mindre improviserade partier, mest framfört utan stora gester. Mer resonemang än talkör och dekret. Organiskt, jordigt akustiskt.
Det finns gott om rymd för Jurd och Lockheart – båda mycket spännande röster att lyssna till. Høiby, Barry och Dick har sina explosiva stunder, men arbetar mest med återhållsamhet.
Det blir till ett slags lågmält konceptalbum, inspirerat av boken This changes everything av kanadensiska författaren och debattören Naomi Klein.

Annonser