! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Eklektiskt och frisinnat

Vijay Iyer Sextet

Far from over

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En person i min närmaste omgivning antyder att den musik jag lyssnar på kanske inte är … ”avkopplande”? Hon är tveklöst något på spåret. Det här är jazz när den tar sig friheten att vara fri och visa nya vägar. Avkopplande är den inte.
Prisade och hyllade kompositören och pianisten Vijay Iyer har återupptagit samarbetet med altsaxofonisten Steve Lehman och trummisen Tyshawn Sorey, och lagt till tre andra fria själar för att bilda sextetten som här bänder och töjer på begreppen i en underbart stökig och omtumlande produktion på knappa timman.
Med Graham Haynes, kornett, flygelhorn och elektronik, Mark Shim, tenorsax, och Stephan Crump, bas, är sättningen för den här sextetten mer traditionell än futuristisk. Ändå låter dessa tio stycken, alla av Iyer, inte som just något annat i jazzväg. Far from over är enormt spännande med sin infalls­rikedom, sina okonventionella arrangemang, sin friskhet, energi och sin … humanistiska värme kanske. Man skulle också kunna kalla den i bästa mening eklektisk, för att den förenar så väldigt många stilar och idéer.
Men avkopplande? Nix.

Annonser