! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orientjazz

Modus Quartet

Facing east

Skivbolag: CPL Music
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 21 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Inledningsspåret på Modus Quartets skiva Facing east lovar gott. Kvartetten som är från fyra olika länder gör etnojazz eller kanske kan det kallas oriental-jazz?
Den armenisk-syriska sångerskan sjunger till största del med ljud och stavelser så att rösten blir mer som ett rytminstrument än förmedlare av en text. Några spår tar avstamp i armenisk folksång men glider snart över i fri jazzimprovisation. Det sistnämnda är sällan något som faller mig i smaken men självklart kan det gillas av andra. Samma gäller de långa jazziga dragspelssolona av italienske Antonello Messina.
Israeliske Omri Hason, bosatt i Schweiz, använder en rad olika trummor och slagverk, från darbouka till cajón. En härlig melankolisk, meditativ klang blir det när han spelar hang-trumma.
Lorenz Beyeler, Schweiz, på kontrabas och bas tillför också mycket till helheten. Sammanfattningsvis: jag gillar soundet men när det blir alltför ”utflippat” vill jag bara hoppa till nästa spår. Med all respekt för er jazzälskare som gillar sånt!

Annonser