! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ambient Miles Davis-tribut

Robert Glasper & Miles Davis

Everything’s beautiful

Skivbolag: Sony Music
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 16 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Robert Glasper är en amerikansk pianist som släppt åtta skivor i eget namn, de flesta på Blue Note, innan han nu släpper denna tribut. Att Miles Davis står med på skivomslaget känns lite missvisande. Visst har en hel del samplingar använts från Miles Davis rika katalog, och låtarna bygger på hans material. Soundmässigt och även idémässigt är det däremot långt från legendarens sätt att göra musik på. På några spår låter det lite som den sista skiva Miles Davis spelade in, den hiphoppiga Doo-Bop – ett lyckat exempel är sista låten Right on brotha med tätt funkigt driv på maskinerna och fint solospel från Stevie Wonders munspel samt samplad trumpet.
Annat blir för ljummet med puttriga trummaskiner och klaviaturmattor som inte riktigt leder någonstans. Musik som kunde platsa på valfri chill out-skiva från mitten av nittiotalet.
Några låtar sticker dock ut från det jämntjocka lunket: Maiysha (so long) där Erykah Badu gästar är skön neosoul av gott märke. I’m leaving you är en riktig temperaturhöjare med funkigt driv, där John Scofields gitarr bidrar till en mer ettrig och spännande musik. Ytterligare något guldkorn visar hur bra det kunnat bli. Halva skivan är inte alls dum, men den andra halvan är tyvärr för oengagerande.

Annonser