! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Enradigt låtspel

Ulf-Arne Johannesen

Einpikkar’n

Skivbolag: Etnisk Musikklubb
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I den norska folkmusikmiljön har området i Hallingdal sedan 1870-talet blivit omtalat genom den speltradition som växt fram genom utövare på det enradiga durspelet (einpikkar). Som instrument också till dans har durspelet fått en särskild ställning.
Att lyssna till soloskivan med Ulf-Arne Johannesen från Ål i Hallindal är att sugas in i en karaktäristisk dansvärld som här är koncentrerad på låttyperna springar och halling. Han är själv både framstående bygdedansare och enradig durspelare som fängslar med sin kraftfulla spelteknik och rytmiska fulländning.
Det hanterliga lilla durspelet har två toner på samma knapp, en ton när bälgen pressas ihop och en annan ton när den dras ut. Att spela på enradigt innebär att med knappar och bälg hantera den luftström som pressas genom instrumentets ventiler. Dessutom finns basmöjligheter. En einpikkar är därför ett särdeles levande instrument med en bälg som pustar högljutt och knappar som slamrar, vilket gör instrumentljuden till en del av musiken. Så blir det enkla durspelet en helhet av teknikhantering och melodisk begränsning som ställer utövaren inför utmaningar.
Det enradiga spelet mäter sig kanske inte med fiolens utbroderade melodispel men var förr ett utpräglat dansinstrument genom sin tonstyrka och uppskattade energiska driv i spelet. Ulf-Arne Johannesen visar den musikaliska energi som enradingen kan prestera och som dansare uppskattar. Den taktfasta melodiska upprepningen i danslåtarna som oupphörligt pågår och driver dansen. I det enkla ryms en magi.

Annonser