! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Legendarjazz

Chet Baker

Early Chet – Chet Baker in Germany 1955-1959

Skivbolag: Jazzhaus/Naxos
Recenserad av: Thomas Jonsson
Publicerad: 31 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trumpetaren och sedemera jazzvokalisten Chet Baker lyckades underligt väl att skapa storartad harmonik mitt i ett destruktivt leverne. Inte minst bevisat av detta unika studiomaterial, inspelat under Bakers tidiga Europaturnéer under femtiotalet, som hittats när skivetiketten Jazzhaus rensat tyska radiostationen SWF Baden-Badens arkiv.
Vid tidpunkten för de sista låtarna 1959 hade Chet Baker blivit av med sitt amerikanska arbetstillstånd efter ett knarkrelaterat fängelsestraff. Och om hans motivation för att debutera i Europa 1955 från första början var att få återse en fransk flirt låter vi vara osagt, men faktum kvarstår att Early Chet visar ett kantstött geni i högform.
Det tidstypiska arrangemanget med storband både accentuerar Bakers trumpettoner och håller uppe spänningen låtarna igenom. Fast det är de två avskalade spåren I’ll remember april och Everytime we say goodbye med enbart Bakers trumpet och Caterina Valentes sång och gitarr som sticker ut mest på en alltigenom utsökt samling.

Annonser