! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Virtuosa gitarrduetter Lira Gillar

Kevin Eubanks / Stanley Jordan

Duets

Skivbolag: Mack Avenue
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 27 maj 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Om jag inte visste vilka som spelade så kunde jag ha gissat på gitarrister från klassisk musik såväl som rock- eller folkmusik. Det jazziga märks mest i (jazz)standardlåtar som Summertime och Nature boy, medan jazztraditionen sällan hörs i Kevin Eubanks och Stanley Jordans egna samkompositioner. Eller för den delen i tolkningen av soulpopgospeln Someone like you, som hämtats från sångerskan Adele.
De bägge musikerna ägnar sig mer åt att utforska instrumenten och sig själva än att anpassa musiken till någon genre. Arrangemangen lär vara spontana, skapade i spelögonblicket och jag tycker det låter som om de egna kompositionerna också kunde vara improviserade. En av de egna låtarna heter dessutom Old school jam. Eubanks och Jordan spelar oftast duett på elgitarrer men bägge kan ibland sätta sig vid pianotangenterna och Eubanks byter också till akustisk gitarr och bas.
Personligt gånger två. Och samtidigt nära, inlyssnande och inkännande. Både impressivt och expressivt, ibland till och med explosivt (fast i det mindre). Som musikaliska självporträtt. I de nämnda, mer kända melodierna anas en tvekan inför hur de ska förhålla sig till melodier kontra improvisationer. Så personligen tycker jag mest om de egna styckena, där melodi och improvisation liksom växer ur varann.
Allt är vackert, fint och virtuost spelat. Så får genren kallas: virtuoseri.

Annonser