! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Oefterhärmligt vital progressiv rock Lira Gillar

Van Der Graaf Generator

Do not disturb

Skivbolag: Esoteric Antenna
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter ett album som bestod enkom av instrumentala skisser, idésnuttar och experimentella teman (Alt, 2012), är Van Der Graaf Generator tillbaka med ett vanligt album. Om nu ”vanligt” är ett korrekt uttryck, när man talar om det här bandet.

Do not disturb är gruppens femte studioalbum sedan man återförenades 2005, efter 27 år i träda. Det är också det fjärde albumet för kärntrion Peter Hammill (sång, gitarr, piano), Hugh Banton (orgel, klaviaturer, bas) och Guy Evans (trummor).

Här finns alla ingredienser man kan förvänta sig av en klassisk Van Der Graaf Generator-skiva: dynamiska ytterligheter, frekventa tempo- och taktväxlingar, intensiva instrumentalpassager och vitriolstinna texter, framförda av Hammill med en gnistrande passion. Allt i relativt korta men kraftiga urladdningar, då ingen låt är över åtta minuter.

Alofts eleganta inledning försätter en i en skenbar känsla av lugn som döljer en djuptrotad oro, frambringat av distad elgitarr och oförsonlig orgel; Alfa Berlina måte vara det märkligaste ode som någonsin komponerats till en bil; Room 1210 befinner sig i ett konstant stadium av förändring, mellan balladaktig skörhet och tuffa, ryckiga gitarrriff.

Rockaren Forever falling låter som om den hörde hemma på en av Peter Hammills soloalbum och korta, filmiska, instrumentala Shikata Ga Nai, som verkar ha blivit över från inspelningarna av Alt, ger allmän kontrast.

Efter elva år i sin andra andning har gruppen producerat sin bästa skiva sedan omstarten för elva år sedan. Elva år är lika lång tid som gruppens första sträcka varade, från 1967 till 1978. Och Peter Hammill har redan i intervjuer antytt att Do not disturb mycket väl kan vara gruppens sista skiva. Med tanke på hur vital, samlad och fräsch skivan känns, är det ett tråkigt besked. Men om detta verkligen är Van Der Graaf Generators farväl, sker det onekligen när de befinner sig på toppen.

Annonser