Skivrecension

Desert
Poetisk jazz

Yelena Eckemoff Quartet

Desert

Skivbolag: L&H Production/Border
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 19 sep 2018

Dela den här recensionen:

Den ryskfödda pianisten Yelena Eckemoff, sedan många år baserad i North Carolina, har samlat en gedigen samling musiker för det här projektet, med öknen som bärande tema. Den klassiskt skolade Eckemoff, som sedan unga år också skriver och målar, har till sin berättelse skapat den huvudperson som prosa, dikt och musik kretsar kring. Flera sånger har legat i Eckemoffs byrålåda tills hon i basisten Arild Andersen, trummisen Peter Erskine och mångsidige blåsaren Paul McCandless, den senare känd från gruppen Oregon, fann rätt folk till sin expedition.
Det är musik som bär en hel del av konstmusik i uttrycket, men som framför allt har sin styrka i det som händer bortom det noterade, i det fina samspelet mellan de fyra, inte minst Eckemoff och McCandless, som ger musiken sin egenartade färg och ton.
Poeten Eckemoff skriver väl, om än mångordigt. Jag föredrar ändå att låta musiken berätta, fri från ord och bild. Kanske är överbyggnaden viktigare för den skapande konstnären än den är för lyssnaren.


Fler recensioner

Annonser