! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Saxkvartett

Rollin' Phones

Dedicated

Skivbolag: Grappa/Border
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 14 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

mnet var en nödlösning i all hast har jag förstått, och det förlåter en del.
Gruppen med det kompletterande förnamnet Swedish Saxophone Quartet firar imponerande trettio år med en sorts retrospektiv, musik de framför allt under sina tidiga år spelade vid sidan av den klassiska repertoaren: jazz, folkmusik, musikalstycken. Eller tydligare, Round midnight, Visa från Utanmyra, West Side Story, fjorton nummer arrangerade av Mikael Råberg, som producenten Jonas Knutsson kallar auktoritär i sina liner notes. En lapsus får vi hoppas, annars ligger Knutsson risigt till.
Rollin’ Phones är Tove Nylund, sopransax, Kristin Uglar, altsax, Edith Bakker, tenor och Neta Norén, barytonsax. Att de överlevt som frilansensemble dessa år är förstås ohyggligt starkt, och säger en hel del om den musikaliska och artistiska kvalitet de besitter.
Med det sagt, jazznumren på den här plattan är en smula torra och osvängiga. Inte minst Toots Thielemans Bluesette blir lite onödigt stompig.
Bäst är den rara kvartetten Gånglek från Älvdalen, Leksands skänklåt, Visa från Rättvik och Visa från Utanmyra, alla med avskalade arrangemang som vackert lyfter musikens karaktär och med en fin intensitet och koncentration i spelet.
Vid jubileumskonserten i november kommer Rollin’ Phones att spela uteslutande kvinnliga tonsättare: Malin Hülphers (beställt av Sveriges Radio) och Kim Hedås.
Jag vill rekommendera den intresserade att till exempel lyssna på kvartettens inspelning av Andante-satsen av Eugène Bozzas Andante et scherzo (BIS), tillgänglig på Spotify.
Det är vidunderligt vackert.

Annonser