! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkorkester

Orquestra Folk Sondeseu

Danzas brancas

Skivbolag: Fol Musica
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 25 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sondeseu sägs vara Galiciens första folkmusikorkester och är knuten till Vigos kommunala musikskola, Etrad (Escola Municipal de Musica Folk E Tradicional), grundad av Rodrigo Romaní (tidigare i gruppen Milladoiro) tillika orkesterns konstnärliga ledare. Sondeseu består av knappt 50 av skolans 300 elever, uppdelade i sektionerna sång, vevlira, säckpipa (gaita), fiol, harpa, slagverk, flöjt, bouzouki och ståbas.
Repertoaren består av den levande tradition av galiciska sånger och låtar som har förmedlats från generation till generation, via muntlig tradition och från musiker till musiker. Men den inbegriper också nyare kompositioner och bearbetningar av traditionellt material, komponerade av samtida musiker.
Danzas brancas (Vita danser) är orkesterns fjärde album och har hämtat sitt namn från de danser som framförs i samband med religiösa ceremonier och processioner, som härstammar från medeltiden och fortfarande har lite hedniska inslag.
Genom att variera arrangemangen och ibland lyfta fram mindre ensembler inom orkestern håller man repertoaren intressant och dynamisk; med Rodrigo Romaní som konstnärlig ledare är det inte konstigt att dessa ensembelarrangemang påminner om Milladoiro. När hela orkestern klämmer i är resultatet nästan överväldigande, som på inledande Folerpas e danzas brancas och avslutande O Mandil.

Annonser