! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Elina Duni Quartet

Dallëndyshe

Skivbolag: ECM
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Elina Duni är född i Tirana, Albanien, men uppväxt i Schweiz. Det var också där, vid Hochschule der Künste i Bern, som hon tillsammans med pianisten Colin Vallon för tio år sedan vände blickarna från traditionella jazzstandards till att i stället ägna sig åt folksångerna från hennes hemtrakt.
Dallëndyshe är deras andra skiva tillsammans på skivbolaget ECM. Titeln betyder svala på albanska och är namnet på en vacker långsam sång som handlar om att lämna allting bakom sig i Korona för att bege sig till Italien. När svalorna ska återvända till staden kommer de upptäcka att varken de och deras hem längre finns kvar.
Spåren på skivan är alla mycket sorgesamma. De handlar om exil, familjer som splittras genom emigration, om kärlek och längtan, om att ligga vaken på natten i saknad efter den man älskar. Allting sjungs på albanska, men texterna finns översatta till engelska i konvolutet. Dock kommer man långt med att bara lyssna till Elina Dunis tolkningar som på ett djupt och medkännande vis förmedlar innebörden av sångerna med sin röst bortom alla tvivel.
Sångerna är alla klädda i samtida arrangemang, ackompanjerade av en klassisk jazztrio, vilket ger spåren en modern och uttrycksfull klang. Det är en skiva som passar väl in i den samtida europeiska jazzscenen där kombinationen av jazz och improvisation med det traditionella och lokala i folkmusiken visat sig leda till nya höjder.

Annonser