Skivrecension

Dagny
Sökande folk

Dagny

Dagny

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 8 dec 2015

Dela den här recensionen:

Polska efter Troskari-Erik och Lommen låter gediget folkmusikaliskt och traditionellt, men trion Dagny har med nyfikenhet och en udda sättning tagit sin musik till en alldeles egen plats. Lite bortom.

Fiol, saxofon och klarinett är väl inte så okonventionellt att man trillar av pallen; många i genren experimenterar för att hitta nya och spännande uttryck. Men Sara Nilsson, Sofia Andersson och Anna Malmström gör det på ett rasande spännande och lustfyllt sätt, tänjer formatets och instrumentens möjligheter.

Som i den långa, egenhändigt (Sara Nilsson) komponerade Krakvals/E45, som länge dansar fram på tiljorna för att sen bromsa in, som i tyst förundran över instrumentens klang. En flöjt virvlar in, Sara Nilssons fiol följer den, på samma gång lekfull och melankolisk.

Dagny gör också sina egna tolkningar av traditionella låtar, som Jenta i nese, en polska från Finnskogarna, det instrumentala folkvisemedleyt som startar med Uti vår hage eller den sinnliga Du som har mitt hela hjärta. Den senare är ännu ett gott exempel på Dagnys egenart. Den vackra vokalstämman (Tuva-Lill Elwerdotter) får ett slags ambientfond, suggestiv och smått genial, med en lätt överstyrd fiol och ett dragspel (Larisa Ljungkrona) i den karga ljudbilden. Också denna bromsar in, växlar färg.

Det finns överhuvudtaget en sökande och prövande attityd till musiken tvärs igenom den här skivan som är frisk och välgörande och som säger en hel del om de här begåvade musikerna.

Snyggt konvolut också.


Fler recensioner

Annonser