! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Esben Brandt

Constants

Skivbolag: Gateway
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 3 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Less is more” må vara en kliché – en kliché som ibland stämmer, ibland inte. När den stämmer upplever man det i precisionen, i det noga avvägandet, av varje insats. För ju mer avskalat det är, desto mer meningsfull måste varje ton – varje tystnad – upplevas. Men det märks också av hur utrymmena mellan varje instrument, mellan varje ton, är fyllda av en intensitet och hemlighetsfullhet som kanske bara är möjlig att uppnå genom att på riktigt ta tystnaden på allvar.
Constants av Esben Brandt – tillsammans med RJ Miller på trummor, Tomasz Dabrowski på trumpet och Anders Christensen på bas – är en stilla och rofylld skiva, präglad av en viss enkelhet och minimalism. Melodi och groove regerar. Soundet är genomskinligt, ändå så fullt av rymd i mellanrummen mellan bas, ridecymbal (det mest utmärkande från slagverket överlag) och melodin, utan några större ackord eller klanger som fyller ut. En fin detalj i arrangemanget finner man i låten Four melodies där ett briljant gitarrsolo av Esben Brandt färgas av ett dovt och surrigt, nästan väsande, brus från trumpeten i bakgrunden.
Kompositionerna är överlag fina, tillsammans med soloinsatserna. Men kanske saknar skivan tillräckligt med variation att den tenderar att bli lite monokrom i det stora hela.

Annonser